Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια βραχυπρόθεσμη, προσανατολισμένη προς το στόχο ψυχοθεραπεία που λαμβάνει μια πρακτική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων. Στόχος της είναι να αλλάξει τα πρότυπα σκέψης ή συμπεριφοράς που βρίσκονται πίσω από τις δυσκολίες των ανθρώπων και έτσι να αλλάξουν τον τρόπο που αισθάνονται. Χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στη ζωή ενός ατόμου, από τις δυσκολίες στον ύπνο ή τα προβλήματα σχέσεων, στην κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ ή το άγχος και την κατάθλιψη. To CBT λειτουργεί με βάση την αλλαγή της συμπεριφοράς και των αντιλήψεων των ανθρώπων, εστιάζοντας στις σκέψεις, τις εικόνες, τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που διεξάγονται (γνωσιακές διεργασίες ενός ατόμου) και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι διαδικασίες σχετίζονται με τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ατόμου, ως τρόπο αντιμετώπισης συναισθηματικών προβλημάτων.
To CBT διερευνά τους δεσμούς μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφοράς. Πρόκειται για μια οδηγία, χρονικά περιορισμένη και δομημένη προσέγγιση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών ψυχικής υγείας. Είναι η πιο ευρέως διερευνημένη και εμπειρικά υποστηριζόμενη ψυχοθεραπευτική μέθοδος. Αυτή η ισχυρή βάση στοιχείων αντικατοπτρίζεται στις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες το συνιστούν θεραπεία για πολλές κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας.
Τι είναι το CBT;
Το CBT βασίζεται στο γνωστικό μοντέλο της ψυχικής ασθένειας, που αρχικά αναπτύχθηκε από τον Beck. Στην απλούστερη μορφή του, το γνωστικό μοντέλο υποθέτει ότι τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές των ανθρώπων επηρεάζονται από τις αντιλήψεις τους για τις καταστάσεις. Με βάση αυτό, μια κατάσταση από μόνη της δεν καθορίζει τι αισθάνονται οι άνθρωποι, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κατανοούν μια κατάσταση το καθορίζει. Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν τις καταστάσεις και όχι από τις καταστάσεις καθεαυτές. Για παράδειγμα, οι καταθλιπτικοί πελάτες θεωρούνται υπερβολικά αρνητικοί στις ερμηνείες τους για τις καταστάσεις.
Θεμελιώδες για το γνωστικό μοντέλο είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η γνώση (ο τρόπος που σκεφτόμαστε τα πράγματα και το περιεχόμενο αυτών των σκέψεων). Ο Beck περιέγραψε τρία επίπεδα γνώσης:
- Βασικές πεποιθήσεις
- Δυσλειτουργικές υποθέσεις
- Αρνητικές αυτόματες σκέψεις
Οι βασικές πεποιθήσεις ή τα σχήματα είναι βαθιά πεπεισμένες για τον εαυτό, τους άλλους και τον κόσμο. Οι βασικές πεποιθήσεις γενικά μαθαίνονται νωρίς στη ζωή και επηρεάζονται από τις εμπειρίες παιδικής ηλικίας και θεωρούνται απόλυτες.
Η γνωστική τριάδα των αρνητικών βασικών πεποιθήσεων, όπως απεικονίζεται στο σχήμα 1, καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με αυτά:
- Ο εαυτός, π.χ. ‘Είμαι άχρηστος’
- Ο κόσμος / άλλοι, π.χ. «Ο κόσμος είναι άδικο»
- Το μέλλον, π.χ. «Τα πράγματα δεν θα λειτουργήσουν ποτέ για μένα»
Οι δυσλειτουργικές υποθέσεις είναι άκαμπτοι, υπό όρους “κανόνες διαβίωσης” που υιοθετούν οι άνθρωποι. Αυτά μπορεί να είναι μη ρεαλιστικά και επομένως ακατάλληλα. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να ζήσει με τον κανόνα ότι «είναι καλύτερο να μην προσπαθήσουμε παρά να αποφύγουμε την αποτυχία».
Οι αρνητικές αυτόματες σκέψεις είναι σκέψεις που ενεργοποιούνται ακούσια σε ορισμένες καταστάσεις. Στην κατάθλιψη, οι αρνητικές αυτόματες σκέψεις συνήθως επικεντρώνονται σε θέματα αρνητικότητας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αναποτελεσματικότητας. Για παράδειγμα, όταν αντιμετωπίζετε μια εργασία, μια αρνητική αυτόματη σκέψη μπορεί να είναι «Πάω να αποτύχω». Στις περιπτώσεις άγχους, οι αυτόματες σκέψεις συχνά περιλαμβάνουν υπερεκτίμηση του κινδύνου και υποεκτίμηση της ικανότητας αντιμετώπισης.
Στο CBT, το «γνωστικό μοντέλο» χρησιμοποιείται ως πλαίσιο για να κατανοήσουμε την ψυχική δυσφορία ενός ατόμου ή να παρουσιάσουμε το πρόβλημα που βιώνει. Η διαδικασία της τοποθέτησης των ιδιοσυγκρασιακών εμπειριών ενός ατόμου μέσα σε ένα πλαίσιο γνωστικής συμπεριφοράς είναι γνωστή ως «διατύπωση». Η διατύπωση αποσκοπεί στο να κατανοήσει την εμπειρία του ατόμου και να βοηθήσει στην αμοιβαία κατανόηση των δυσκολιών του ατόμου.
Οι διατυπώσεις μπορούν να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας διαφορετικές μορφές, που επεξηγούνται με διαφορετικούς τρόπους μορφοποίησης της κατάθλιψης. Στο πλαίσιο αυτής της διατύπωσης, οι πρώιμες εμπειρίες (π.χ. απόρριψη από τους γονείς) συμβάλλουν στην ανάπτυξη βασικών πεποιθήσεων, οι οποίες οδηγούν στην ανάπτυξη δυσλειτουργικών υποθέσεων (π.χ. “Αν δεν αγαπήθηκα είμαι άχρηστη”), οι οποίες ενεργοποιούνται αργότερα μετά από κρίσιμο περιστατικό π.χ. απώλεια), οδηγώντας σε αυτόματες αρνητικές σκέψεις και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Παραδείγματος χάριν, το μοντέλο που παρουσιάζεται στο σχήμα 2, τονίζει πώς αλληλεπιδρούν οι σκέψεις, τα συναισθήματα, η συμπεριφορά και τα σωματικά συμπτώματα του ατόμου.
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της CBT;
Τα βασικά στοιχεία της CBT μπορούν να ομαδοποιηθούν σε εκείνα που συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος εμπειρικής συνεργασίας και σε αυτά που υποστηρίζουν τη δομημένη, εστιασμένη στο πρόβλημα εστίαση της CBT.
Ο συνεργάσιμος εμπειρισμός βασίζεται στη δημιουργία μιας συνεργατικής θεραπευτικής σχέσης στην οποία ο θεραπευτής και ο πελάτης εργάζονται μαζί ως ομάδα για να εντοπίσουν δυσπροσαρμοστικές γνωστικές συμπεριφορές, να δοκιμάσουν την εγκυρότητά τους και να κάνουν αναθεωρήσεις αν χρειαστεί. Ένας κύριος στόχος αυτής της διαδικασίας συνεργασίας είναι να βοηθήσει τους πελάτες να προσδιορίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα και να αποκτήσουν δεξιότητες για τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων. Η CBT βασίζεται επίσης στα μη ειδικά στοιχεία της θεραπευτικής σχέσης, όπως η γνησιότητα, η κατανόηση και η ενσυναίσθηση. Αρχικά, για να βοηθηθεί η συνεργασία, ο θεραπευτής εξηγεί το σκεπτικό του γνωσιακού μοντέλου συμπεριφοράς και επεξηγεί την περιγραφή χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την εμπειρία του πελάτη.
Το επίκεντρο του CBT είναι προσανατολισμένο στο πρόβλημα, με έμφαση στο παρόν. Σε αντίθεση με ορισμένες από τις άλλες ψυχοθεραπείες, επικεντρώνεται στα προβλήματα και τις δυσκολίες του παρόντος. Αντί να επικεντρώνεται στις αιτίες δυσφορίας ή συμπτωμάτων στο παρελθόν, αναζητά τρόπους βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης του πελάτη. Το CBT περιλαμβάνει αμοιβαία συμφωνημένο καθορισμό στόχων. Οι στόχοι πρέπει να είναι «SMART», δηλαδή συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και χρονικά περιορισμένοι. Για παράδειγμα, ένας στόχος για έναν πελάτη με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να είναι η μείωση του χρόνου πλύσης των χεριών από 5 ώρες την ημέρα σε 1 ώρα την ημέρα έως το τέλος των 3 εβδομάδων θεραπείας.
Στη CBT, ο θεραπευτής βοηθά τον πελάτη να δώσει προτεραιότητα στους στόχους, διαλύοντας ένα πρόβλημα και δημιουργώντας μια ιεραρχία μικρότερων στόχων για να επιτύχει. Οι συνεδρίες CBT είναι δομημένες ώστε να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, να βελτιώνουν τη μάθηση και να εστιάζουν τις θεραπευτικές τους προσπάθειες σε συγκεκριμένα προβλήματα και πιθανές λύσεις. Οι συνεδρίες αρχίζουν με μια διαδικασία ρύθμισης της ατζέντας στην οποία ο θεραπευτής βοηθά τον πελάτη στην επιλογή αντικειμένων που μπορούν να οδηγήσουν σε παραγωγική θεραπευτική εργασία σε αυτή τη συγκεκριμένη συνεδρία. Επιπλέον, οι εργασίες για το σπίτι χρησιμοποιούνται για την επέκταση των προσπαθειών του πελάτη πέρα από τα όρια της περιόδου θεραπείας και για την ενίσχυση της εκμάθησης των εννοιών CBT.
Το CBT είναι δομημένη και περιορισμένη χρονικά. Για το μη επίμονο άγχος ή την κατάθλιψη, μια θεραπεία CBT διαρκεί συνήθως από 5-20 συνεδρίες. Εάν υπάρχουν διαταραχές του άξονα II, οι οποίες είναι διαταραχές της προσωπικότητας ή διανοητικές αναπηρίες, η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να επεκταθεί λόγω του διά βίου διάχυτου σχεδίου αυτών των διαταραχών και της βραδύτερης αλλαγής που παρατηρήθηκε με την CBT.